Trepartsminister efter besøg hos Vestjyllands Andel: Græs rummer et enormt potentiale

Vestjyllands Andel indtog værtsrollen, da Jeppe Bruus, Minister for Grøn Trepart, i går blev introduceret for nogle af fremtidens grønne løsninger inden for landbrugs- og energisektoren.

Offentliggjort 6. marts 2025

Først besøgte ministeren Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs, som er opført i tæt samarbejde mellem Vestjyllands Andel, Ausumgaard, SEGES og R&D Engineering & Automation. Her bidrager frisksnittet græs til bl.a. fremstilling af lokalt produceret protein og energi i form af biomasse til biogasanlæg.

Dernæst gik turen videre til Skovgaard Energys PtX-anlæg i Ramme, hvor overskudsstrømmen fra vind- og solenergi udnyttes ved at omdanne biogen CO2 til grøn ammoniak, der kan erstatte fossilt brændstof.

Til slut havde Hotel Lidenlund i Lemvig inviteret på frokost, hvor Jeppe Bruus og VA-direktør Steen Bitsch m.fl. fik rig lejlighed til at diskutere, hvordan regeringen og landbruget i endnu højere grad kan gøre politik til virkelighed i forbindelse med implementeringen af Den Grønne Trepart.

- Det har været inspirerende at besøge Vestjyllands Andel og se arbejdet med græsproteinanlægget. Jeg er imponeret over det engagement, der ligger bag, og hvordan man innovativt arbejder med at løse nogle af de udfordringer, vi står over for. Græs rummer et enormt potentiale, og det er vigtigt, vi udnytter det bedst muligt i treparten - både som en del af miljømålene og i arealomlægningen. Her i det vestjyske er vi godt på vej, fortalte Jeppe Bruus, Minister for Grøn Trepart, i forlængelse af besøget.

”Virkelige anlæg”
Også VA-direktør Steen Bitsch var begejstret for gårsdagens ministerbesøg. Som landbrugets repræsentant i Udvalget for Kaskadeudnyttelse af biogen CO2, der er nedsat af Ministeriet for Grøn Trepart, bidrager han med anbefalinger til, hvordan regeringen og landbruget i fællesskab kan gøre politik til virkelighed.

- Vi glæder os over at kunne fremvise virkelige og driftsparate anlæg, som på hver sin måde repræsenterer fremtidens grønne løsninger inden for landbrugs- og energisektoren. I den forbindelse hæfter vi os ved den store forståelse, som Ministeren har for vigtigheden af kaskadeudnyttelse af biogen CO2. Generelt hersker der en bred anerkendelse af, at vi på tværs af sektorer kan løfte Danmarks grønne innovation til nye højder, og vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde omkring Den Grønne Trepart, forklarer Steen Bitsch.

Om græsprotein
Græs optager og binder CO2 og kan høstes 5-6 gange om året. Græsset indføres i bioraffineringsanlægget, hvor det bliver til protein, der kan erstatte soja i foder. Resten – pulpen - køres i biogasanlæg. Her bliver græsset til gas, som kan sendes ud i fjernvarmesystemet, mens den opsamlede biogene CO2 fra biogasanlægget på sigt kan anvendes i PtX-regi og bidrage til produktionen af bl.a. grønt brændstof til den tunge transportindustri. Desuden bidrager græsdyrkning positivt til filosofien om regenerativt landbrug, som bl.a. skal være med til at sikre bedre kulstofbalance i jorden, ligesom græs optager store mængder kvælstof, og dermed kan være med til at aflaste påvirkningen af åer, fjorde og hav.


Om Vestjyllands Andel
Vestjyllands Andel er Danmarks 3. største andelsgrovvareselskab med en årlig omsætning på 3,7 mia. kr.

Med fokus på praktisk innovation udvikler og leverer virksomheden kvali­tetsfoderløsninger til konventionel, økologi og non-gm m.v. Samtidig investerer og engagerer Vestjyllands Andel sig i den grønne omstilling - under behørig hensyntagen til klima, vandmiljø, fossil reduktion og dansk landbrug.

Vestjyllands Andel har ca. 4.000 medlemmer og beskæftiger ca. 260 medarbejdere.