Optimeret dyrkning og bjærgning af efterafgrøder til biogas
Projektansvarlig: Lars Villadsgaard Toft
Projektperiode: 2024 - 2026
I Danmark anvendes efterafgrøder i landbruget til at opsamle tilbageværende kvælstof i dyrkningsjorden efter høst af den primære afgrøde. Dette projekt vil udvide formålet med efterafgrøderne til også at udgøre en ressource til biogasproduktion. I projektet afprøves forskellige plantearter, -sorter og dyrkningsstrategier med henblik på både at opsamle maksimal kvælstof- og biomassemængde. Potentialet for at opnå dette er steget væsentligt, eftersom brug af kvælstoffikserende efterafgrøder for nylig er blevet tilladt. Projektet vil tilvejebringe opdateret viden om mulige arter af efterafgrøder, der har potentiale til at opfylde dette dobbeltformål. Det kan være kendte danske arter, men også arter, som anvendes i andre dele af Europa.
Fire landmænd skal i projektet dyrke mindst 10 ha. med efterafgrøder, der vil blive forsøgt anvendt til biogasproduktion. Der udføres dyrkningsforsøg med de mest lovende artsblandinger, og kvælstofudvaskningen samt effekten af fjernelse af biomassen på lattergasemission fra marken vil blive opgjort.
Projekt har modtaget tilskud af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og gennemføres i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Agri Energy Vraa, Fremsyn, Lykkeslund Bioenergi, Flemløse Biogas, Vestjyllands Andel og Vestjysk Biogas, samt en række landmænd.
Leverancer i projektet:
Resultaterne fra projektet vil løbende blive offentliggjort.
Pressemeddelelser og pressedækning:
- Vestjyllands Andel bevilget 4 millioner kr. af GUDP til efterafgrøde-/biogasprojekt
- Grovvareselskab starter projekt om efterafgrøder til biogas
Projektet har modtaget tilskud af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.